4 místa v restauraci, kde zvýšit zisk: Nástroj Septim-Data
Hospodský by musel být chobotnice s 5 mozky, aby dokonale pokryl vše od kuchyně, přes personál a finance až po marketing. Pomoci mohou nástroje jako například Septim-Data. Díky našim šikovným vývojářům, vám umíme přímo do telefonu posílat vybraná data ze Septimu ve vaší restauraci. Nepotřebujete pak u čísel sedět hodiny, ale už po pár minutách uvidíte zásadní věci a můžete tlačit na zisk. Co sledovat pro zvýšení zisku ve vašich Septim-Datech?

Tip 1: Obrátka na židli
Když host přijde do vaší restaurace, je vyhráno jen napůl. Určitě vašemu personálu vštěpujete, aby nabízeli ještě dezert, ještě kávu nebo aby vychválili dnešní specialitu. Ale děje se to?
Podle našich zkušeností s restauracemi v Česku je v tomto schovaný možná největší potenciál vůbec.
Jak tomu pomoci? Zásadní jsou dvě věci. Zaprvé vidět pravdu v číslech. Zadruhé provozní, který má čas být na place a ve špičkách do toho šlapat. S obojím může pomoci Septim. Díky nástroji Septim-Data můžete vidět, kolik která směna a který číšník dělá obrat na jeden stůl. Můžete pak tlačit i na ostatní, aby se vyrovnali “esům” v prodeji. A umíme pomoci i času provozního. Pokud s našimi partnery zautomatizujeme například naskladňování nebo právě reporting čísel restaurace, můžeme mu ušetřit 1-2 hodiny času denně. Pokud tento čas zkušený provozní stráví v klíčových časech s personálem v restauraci, namísto v kanceláři, určitě to vaše peněženka pozná - pozitivně.
Tip 2: Food-cost
Ano, všichni víme, že 30% má být cena surovin, 30% personál, 30% fixní náklady a zbytek teoreticky zisk. Ale aby to průměrný hospodský uhlídal, musel by být v provozu a papírech 16 hodin denně.
Naštěstí už toto není pravda. Nechte si od Septimu připravit report “Food-cost” a ve vaší kapse uvidíte za každý den, týden či jiné období poměr ceny surovin ve vašich jídlech.
Pozor, háček může být v procesech. Pokud nemáte v pořádku práci s naskladňováním, skladováním, recepturami a inventurami, nebudete mít ani správný report. Potom je rada jednoduchá a ještě zásadnější: nechte si od našich konzultantů poradit a toto nastavit. Uvidíte finanční přínos velmi brzy.

Tip 3: Urychlení obědů
Máte největší tržbu v době obědů? Můžete až o 10% zvýšit obrátku v restauraci. V nějvětší špičce totiž není výjimkou, že hosté čekají na zaplacení i 5-10 minut. Především pak větší skupiny, ve kterých chce každý platit zvlášť.
Zde může pomoci placení Qerkem a v Septim-Data reportu sledování, kolik % návštěvníků zaplatilo samo od stolu. Zpravidla jsou spokojenější (mohou dřív odejít), dávají v průměru větší spropitné a hlavně dřív i rádi uvolní místo novým hostům. Nový hosté = nové peníze.
Pokud v Septim-Data reportu nevidíte růst plateb přes Qerko, ať váš personál povzbudí hosty k placení Qerkem. Především v době největšího vytížení. Funguje to a pomůže to oběma stranám. I vaší kapse.
Tip 4: Motivace úspěšnějšího personálu
Sledujte v Septim-Data datech vaše lidi a směny. Chcete snadno vědět, která směna je úspěšnější v počtu vydaných jídel, v prodeji dezertů, v prodeji specialit?
Může to být den ode dne jiné podle počasí nebo jiných vnějších vlivů. Ale dlouhodobě uvidíte čísla jasněji. Pokud jedna směna na place udělá o 20% více obratu nebo to někomu jde v kuchyni výrazně lépe - uvidíte to. A můžete pak řešit proč a možná jednoduše zvýšíte výdej o dalších pár %. Ale bude to pár % pro váš zisk a to se vyplatí řešit.

Zajímavé! A jaký je další krok?
Naši konzultanti znají možnosti využití dat. Spojte se s nimi a nechte si poradit nastavení Septim-Data pro vaši restauraci. S vaším Septimem je umíme propojit a za malou finanční částku můžete mít velký finanční nástroj.